Chapter -5 Principles of Inheritance and Variation (NCERT Solutions)

1.Mention the advantages of selecting pea plant for experiment by Mendel
Ans. Mendel select garden pea (Pisum Sativum) for the following reasons.
(i)It is an annual plant with short life span and gives results within 3 months.
(ii)The plant is grown easily and does not require after care except at the time of pollination.
(iii)F1 hybrids are fertile.
(iv)Seven pairs of contrasting characters easily detectable.
(v)True breeding self pollination.

2. Differentiate between the following –
(a)Dominance and Recessive
(b)Homozygous and Heterozygous
(c)Monohybrid and Dihybrid.
Ans.(a)The difference between dominance and recessive me:

(b) Differences between homozygous and heterozygous individuals :

(c) In breeding experiments when a cross is made between the individuals considering their same single character, it is called mono¬hybrid cross, while a cross is done consid¬ering two characters at fee same time is called dihybrid cross (Yellow Round * Green Wrinkled).

3. A diploid organism is heterozygous for 4 loci, how many types of gametes can be produced?
Ans. A diploid organism heterozygous for 4 loci will have the supported genetic constitution YyRr for two characters. The alleles Y-y and R-r will be present on different 4 loci. Each parent will produce four types of gametes – YR, Yr, yR, yr.

4. Explain the Law of Dominance using a monohybrid cross.
Ans. When two different factors (genes) or a pair of contrasting forms of a character are present in an organism, only one expresses itself in the F, generation and is termed as dominant while the other remains unexpressed and called recessive factors (gene).
A tall (TT) true breeding plant is crossed with a dwarf (tt) plant. The character of height is represented by‘T’ for tall‘t’ for dwarf are the alternate form as character of height. The Fj hybrid ‘Tt’ is Tall, showing that tall is dominant over dwarf while dwarf remains unexpressed in F, offspring due to phenomenon of dominance by tall factor or gene.In this Tt heterozygous has tall phenotype showing T is dominant over t allele.5. Define and design a test-cross.
Ans. When an individual is crossed with the homozygous recessive parent. It is called test cross.

Test cross helps in establishing hetero/ homozygosity of dominant trait.

6. Using a Punnett Square, workout the distribution of phenotypic features in the first filial generation after a cross between a homozygous female and a heterozygous male for single locus.
Ans.

Phenotype: All tall
Genotype ratio : TT: Tt 2:2 or 1:1

7. When a cross is made between tall plant with yellow seeds (TtYy) and tall plant with green seed (Ttyy), what proportions of phenotype in the offspring could be expected to be
(a)tali and green.
(b)dwarf and green.
Ans. A cross between tall plant with yellow seeds (TtYy) & tall plant with green seed (Ttyy) is given below.

8. Two heterozygous parents are crossed. If the two loci are linked what would be the distribution of phenotypic features in F1 generation for a dihybrid cross?
Ans. Consider 2 characters Blue (B), long (L) seeds of a plant – both characters linked.

9.Briefly mention the contribution of T.H. Morgan in genetics.
Ans.Thomas Hunt Morgan (1866-1945) is called father of experimental genetics. He was an American scientists, famous for his experimental research with the fruit fly (Drosophila) by which he established the chromosome theory of heredity. He discovered presence of gene over chromosomes, chromosome theory of linkage, chromosome mapping, crossing over, criss-cross inheritance & mutability of genes. Morgan’s work played a key role in establishing the field of genetics. He received the nobel prize for physiology or Medicine in 1933.

10.What is pedigree analysis? Suggest how such an analysis, can be useful.
Ans. Pedigree analysis is study of pedigree for the transmission of particular trait and finding the possibility of absence or presence of that trait in homozygous or heterozygous state in a particular individual. Pedigree analysis helps-
(i)in analysis of transmission of character in family over generation.
(ii)in genetic counselling of disease like haemophilia.
(iii)to identify whether a particular genetic disease is due to recessive gene or a dominant gene.
(iv) to identify the possible origin of the defective gene in the family or in a population.

11.How is sex determined in human beings?
Ans. Sex determination refers to the mechanisms employed by organisms to produce offsprings that are of two different sexes. The sex of an individual is determined by the genetic information present in the individual’s sex chromosomes. Sex determination in human is done by XY type chromosome. In humans, females have two XX chromosomes and males have two different chromosomes (XY).

12.A child has blood group O. If the father has blood group A and mother of blood group B, work out the genotypes of the parents and the possible genotypes of the other off springs.
Ans.

13.Explain the following terms with example
(a)Co-dominance
(b)Incomplete dominance
Ans.(a) Codominance : Codominance is the phenomenon of two contrasting alleles of the same gene lacking dominant recessive ratio and expressing themselves simultaneously when present together. E.g. ABO blood group system – Human blood group AB is formed when alleles of blood groups A and B are present together (IAIB). Such RBCs carry both antigen A & B showing that both die alleles are expressing their effect phenotypically & codominant.
(b) Incomplete dominance : Incomplete dominance may be defined as the partial /expression of both alleles in a heterozygote so that the phenotype is intermediate between those of two homozygotes. In this none of the allele is completely dominant, e.g., Pink colour flower in dog flower. In Mirabilis jalapa & Snapdragon or dog flowers, there are two types of flower colour in pure state-red & white. When the two types of plant are crossed, the hybrid or plants of Fj generation have pink flowers. The pink colour apparently appears either due to mixing of red & white colours (incomplete dominance) or expression of a single gene for pigmented flower which produces only pink colour.

14.What is point mutation? Give one example.
Ans. Mutations arising due to change in single base pair of DNA is called point mutation. Eg., sickle cell anaemia, haemophilia.

15.Who had proposed the chromosomal theory of the inheritance?
Ans. Sutton and Boveri proposed the chromosomal theory of the inheritance. The theory believes that chromosomes are vehicles of hereditary information possess mendelian factors or genes and it is the chromosomes which segregate and assort independently during transmission from one generation to the next.

16.Mention any two autosomal genetic disorders with their symptoms.
Ans. Sickle cell anaemia : Haemoglobin has less 02 transport, sickle shaped RBCs etc.
Phenylketonuria : Mental retardation (due to accumulation of phenylalanine in brain), hypopigmentation of skin & hair, eczema etc.

Advertisements

Author: https://easybiology.science.blog/

Rjeshkumar Principal Kendriya Vidyalaya No.1 Devlali (Nashik),Maharashtra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.