Biology Quiz – 4

1. Which one of the following human cells do not contain mitochondria?
(A) Nerve cell
(B) Red blood cell
(C) Liver cell
(D) White blood cell
Answer: (B)
2.Which of the following is related to humoral immunity?
(A) T-lymphocyte
(B) B-lymphocyte
(C) I-lymphocyte
(D) P-lymphocyte
Answer: (B)
3.Which of the following species is restricted to a specific area?
(A) Sibling species
(B) Allopatric species
(C) Sympatric species
(D) Endemic species
Answer: (D)
4.Which of the following prevents the conversion of prothrombin to thrombin in an undamaged blood vessel?
(A) Calcium ions 
(B) Thromboplastin
(C) Fibrinogen 
(D) Heparin
Answer: (D)
5.Which one of the following is a unicellular, nonmotile desmid?
(A) Clostridium 
(B) Chlorobium
(C) Cosmarium 
(D) Chromatium
Answer: (C)
6.Which one of the following is a driving force for the process of ‘passive absorption of water in roots’?
(A) Root pressure
(B) The increase in imbibitional pressure in root cells.
(C) Transpiration in leaves
(D) Activity of aquaporins
Answer: (C)
7.Which one of the following immunoglobulins is found as pentamer?
(A) IgG
(B) IgM
(C) IgA
(D) IgE
Answer: (B)
8.Which one of the following diseases is caused by Nosema bombycis in mulberry silkworm?
(A) Pebrine 
(B) Muscadine
(C) Flacherie 
(D) Grasserie
Answer: (A)
9.Which one of the following cells is not a phagocytic cell?
(A) Macrophage
(B) Monocyte
(C) Neutrophil
(D) Basophil
Answer: (D)
10.Which one of the following bacterium is used for production of transgenic plants
(A) Escherichia coli
(B) Bacillus thuringiensis
(C) Staphylococcus aureus
(D) Agrobacterium tumefaciens
Answer: (D)
11.Which one of the following animal phyla does not possess a coelom?
(A) Platyhelminthes
(B) Annelida
(C) Mollusca
(D) Echinodermata
Answer: (A)
12.Which one is imino acid?
(A) Pepsin
(B) Proline
(C) Cysteine
(D) Renin
Answer: (B)
13.Which of the following would be in insignificant amount in xylem sap?
(A) Nitrates 
(B) Phosphates
(C) Water 
(D) Sugar
Answer: (D)
14.Which of the following substances can cure Parkinson’s disease?
(A) GABA
(B) Acetylcholine
(C) Dopamine
(D) Glutamic acid
Answer: (C)
15.Which of the following is the correct pathway for propagation of cardiac impulse?
(A) SA node ® AV node ® Bundle of His ®Purkinje fibers
(B) AV node ® Bundle of His ® SA node ®Purkinje fibers
(C) SA node ® Purkinje fibers ® AV node ®Bundle of His
(D) Purkinje fibers ® AV node ® SA node ®Bundle of His
Answer: (A)
16.Populations are said to be sympatric when _______.
(A) two populations are physically isolated by natural barriers.
(B) two populations live together and freely interbreed to produce sterile offspring.
(C) two populations share the same environment but cannot interbreed.
(D) two populations are isolated but occassionally come together to interbreed.
Answer: (C)
17.Populations are said to be allopatric when ________.
(A) they are physically isolated by natural barriers 
(B) they live together and breed freely to produce viable offspring 
(C) they are isolated but often come together for breeding 
(D) none of the above
Answer:  (A)
18.Polyploid derived from two different species is called
(A) Autopolyploid
(B) Triploid
(C) Allopolyploid
(D) Monoploid
Answer: (C)
19.Pollen grains of a plant whose 2n = 28 are cultured to get callus by tissue culture method. What would be the number of chromosomes in the cells of the callus?
(A) 21 
(B) I4
(C) 56 
(D) 28
Answer: (B)
20.Pinus belongs to the class ________.
(A) Gentopsida 
(B) Cycadopsida 
(C) Coniferopsida 
(D) Sphenopsida
Answer:  (C)
21.Pieces of plant tissue used in tissue culture is called
(A) Explant
(B) Somaclone
(C) Inoculant
(D) Clone
Answer: (A)
22.Palaeontologists unearthed a human skull during excavation. A small fragment of the scalp tissue was still attached to it. Only little DNA could be extracted from it. lf the genes of the ancient man need to be analysed, the best way of getting sufficient amount of DNA from this extract is
(A) Subjecting the DNA to polymerase chain reaction
(B) Subjecting the DNA to gel electrophoresis
(C) Treating the DNA with restriction endonucleases
(D) Hybridising the DNA with a DNA probe
Answer: (A)
23.Ovule integument gets transformed into
(A) seed
(B) fruit wall
(C) seed coat
(D) cotyledons
Answer: (C)
24.Osteomalacia is a deficiency disease of
(A) Infants due to protein energy malnutrition
(B) Adults due ot protein energy malnutrition
(C) Adults due to Vitamin D deficiency
(D) Infants due to Vitamin K deficiency
Answer: (C)
25.Nosema bombycis which causes pebrine in silk worms is a
(A) Virus 
(B) Bacterium
(C) Protozoan 
(D) Fungus
Answer: (C)
26.Name the hormone that has no role in menstruation.
(A) LH
(B) FSH
(C) GH
(D) TSH
Answer: (C)
27.Name the following having oxygen storing capacity
(A) Myoglobin
(B) Prophase II
(C) Anaphase I
(D) Metaphase II
Answer: (A)
28.Movement of tongue muscle is controlled by
(A) facial nerve
(B) trigeminal nerve
(C) hypoglossal nerve
(D) vagus nerve
Answer: (C)
29.Pick the mammal with true placenta 
(A) Kangaroo
(B) Echidna
(C) Platypus
(D) Mongoose
Answer:  (D)
30.Most of the endangered species are the victims of
(A) Habitat destruction
(B) Over-hunting
(C) Acid rain
(D) Competition with introduced species
Answer: (A)
31.Bovine spongiform encephalopathy is a disease caused by prions in a _______.
(A) cow 
(B) sheep
(C) man
(D) potato
Answer: (A)
32.Blood stains are found at the site of a murder. lf DNA profiling technique is to be used for identifying the criminal, which of the following is ideal for use?
(A) Erythrocytes 
(B) Leucocytes
(C) Platelets 
(D) Serum
Answer: (B)
33.BT brinjal is an example of transgenic crops. In this, BT refers to 
(A) Bacillus tuberculosis 
(B) Biotechnology 
(C) Betacarotene
(D) Bacillus thuringiensis
Answer:  (D)
34.BY the statement ‘survival of the fittest’, Darwin meant that ________.
(A) The strongest of all species survives 
(B) The most intelligent of the species survives 
(C) The cleverest of the species survives
(D) The most adaptable of the species to changes survives
Answer:  (D)
35.Casparian strips are present in the ________ of the root. 
(A) epiblema 
(B) cortex
(C) perycycle
(D) endodermis
Answer:  (D)
36.2n = l6 in a primary spermatocyte which is in metaphase of first meiotic division. What shall be the total number of chromatids in each of the secondary spermatocyte?
(A) 8 
(B) l6
(C) 24 
(D) 32
Answer: (B)
37.A female Anopheles mosquito can be recognized by
(A) Proboscis and palpi are long and more or less of equal length
(B) Proboscis long and palpi short
(C) Proboscis short and palpi long
(D) Both proboscis and palpi are short
Answer: (A)
38.Which one of the following pairs is an example for lateral meristem?
(A) Interfascicular cambium and phellem
(B) Procambium and phelloderm
(C) Phellogen and fascicular cambium
(D) Phellogen and phelloderm
Answer: (C)
39.Which one of the following is the most primitive ancestor of man?
(A) Homo habilis
(B) Australopithecus
(C) Rampithecus punjabicus
(D) Homo neanderthalensis
Answer: (C)
40.Which one of the following is polysaccharide?
(A) Glycogen
(B) Sucrose
(C) Lactose
(D) Maltose
Answer: (A)
41.Which one of the following is NOT the reason for very high load of bilirubin in a newborn?
(A) The liver of the newborn is too young to cope up with the heavy load of bilirubin.
(B) Excessive red blood corpuscles in the newborn burst, releasing the bilirubin.
(C) Insoluble bilirubin in the intestine is reabsorbed by the blood.
(D) Mother’s milk contains a high amount of bilirubin.
Answer: (D)
42.Which one of the following is NOT the function of insulin?
(A) Increase the oxidation of glucose in the cells.
(B) Increases the permeability of cell membrane to glucose.
(C) Initiates the formation of hepatic glycogen from excess of glucose.
(D) Initiates the conversion of glycogen to glucose.
Answer: (D)
43.Which one of the following is not related to guttation? 
(A) Water is given out in the form of droplets 
(B) Water given out is impure 
(C) Water is given out during daytime 
(D) none of the above
Answer:  (C)
44.Which one of the following is NOT an antitranspirant? 
(A) PMA 
(B) BAP
(C) Silicon oil 
(D) Low viscosity
Answer:  (B)
45.Which one of the following is not a second messenger in hormone action?
(A) Calcium
(B) Sodium
(C) cAMP
(D) cGMP
Answer: (B)
46.Which one of the following is NOT a method of soil conservation?
(A) Overgrazing 
(B) Mulching
(C) Crop rotation 
(D) Strip cropping
Answer: (A)
47.Which one of the following is mainly responsible for greenhouse effect?
(A) SO2 
(B) CO2 
(C) CO
(D) O2
Answer: (B)
48.Which one of the following is correct? 
(A) Introns are present in m-RNA and exons are present in t-RNA 
(B) Codons are present in m-RNA and anticodons in t-RNA 
(C) Every intron is a set of three terminator codons 
(D) Exons are present in eukaryotes while introns are present in prokaryotes
Answer:  (B)
49.Which one of the following is an exotic carp species?
(A) Barbus stigma
(B) Cyprinus carpio
(C) Labeo bata
(D) Cirrhinus mrigala
Answer: (B)
50.Which one of the following is an example of chlorophyllous thallophyte? 
(A) Volvarialla 
(B) Spirogyra
(C) Nephrolepis 
(D) Gnetum
Answer: (B)

Advertisements

Author: https://easybiology.science.blog/

Rjeshkumar Principal Kendriya Vidyalaya No.1 Devlali (Nashik),Maharashtra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.