Biology Quiz – 1

1. The term ‘ecosystem’ was proposed by—
(A) Odum
(B) Tansley
(C) Whitker
(D) Goli
Ans : (B)
2. The first juvenile larva of Ascaris is known as—
(A) Filiform larva
(B) Rhabditiform larva
(C) Miracidium larva
(D) Microfilariae
Ans : (B)
3. Chromosomes contain—
(A) Protein only
(B) DNA and protein
(C) DNA, RNA and histone
(D) DNA, RNA, histone and non-histone proteins
Ans : (B)
4. Which are phagocytes in liver ?
(A) Kupffer cells
(B) Aciner cells
(C) Diter cells
(D) Hensen’s cells
Ans : (A)
5. Termites digest wood with the help of an enzyme secreted by the—
(A) Salivary glands
(B) Cells in the midgut
(C) Symbiotic protozoa
(D) Bacteria and fungi outside the body
Ans : (C)
6. In honeybee colony the drones are produced by—
(A) Fertilized eggs
(B) Unfertilized eggs
(C) Larvae fed upon leaves
(D) Fasting larvae
Ans : (B)
7. Jacobson’s organ is concerned with—
(A) Smell
(B) Burrowing
(C) Touch
(D) Vision
Ans : (A)
8. Body organisation in Hydra is of—
(A) Tissue grade
(B) Organ grade
(C) Cellular grade
(D) Organ system grade
Ans : (A)
9. Leech obtains continuous blood flow from its victim by pouring in it—
(A) Heparin
(B) Hirudin
(C) Insulin
(D) Pepsin
Ans : (B)
10. Spicules of Sponges are formed by—
(A) Procytes
(B) Pinacocytes
(C) Scleroblasts
(D) Thesocytes
Ans : (B)
11. Heterocoelous centrum is a characteristics of—
(A) Amphibia
(B) Reptilia
(C) Birds
(D) Mammalia
Ans : (C)
12. The exclusively sedentary protochordate animals are found in the class—
(A) Pterobranchia
(B) Larvacea
(C) Ascidiacea
(D) Thaliacea
Ans : (A)
13. Cytopyge is found in—
(A) Paramecium
(B) Entamoeba
(C) Amoeba
(D) Trypanosoma
Ans : (A)
14. Littoral form of animals is found—
(A) In fresh water
(B) In sea water near the shore
(C) In deep sea
(D) At the bottom of the sea
Ans : (D)
15. Bladder worm is a larva of—
(A) Obelia
(B) Silkmoth
(C) Taenia
(D) Nereis
Ans : (C)
16. Which of the following secretions associated with digestion does not have enzymes ?
(A) Bile
(B) Gastric juice
(C) Saliva
(D) Pancreatic juice
Ans : (A)
17. Yellow fever is transmitted by—
(A) Female Culex
(B) Female Anopheles
(C) Female Aedes
(D) Housefly
Ans : (C)
18. The covering membrane of the vacuole is known as—
(A) Tonoplast
(B) Cell wall
(C) Plasma layer
(D) None of these
Ans : (A)
19. Age of fishes was known as—
(A) Devonian
(B) Ordovician
(C) Crustaceous
(D) Silurian
Ans : (A)
20. ‘Quartan malaria’ is caused by—
(A) Plasmodium vivax
(B) Plasmodium malariae
(C) Plasmodium ovale
(D) Plasmodium falciparum
Ans : (B)
21. The word ‘species’ was coined by—
(A) John Ray
(B) Mayer
(C) J. Huxley
(D) C. Linnaeus
Ans : (A)
22. Which of the following is a ‘club moss’ ?
(A) Selaginella
(B) Equisetum
(C) Lycopodium
(D) None of these
Ans : (C)
23. Raphe in Marsilea is present in—
(A) Female gametophyte
(B) Sporocarp
(C) Sporophyte
(D) Male gametophyte
Ans : (B)
24. The stele type occurring in Marsilea is—
(A) Solenostele
(B) Protostele
(C) Amphiphloic Siphonostele
(D) All of these
Ans : (C)
25. The morphological nature of rhizophore of Selaginella is—
(A) Root like
(B) Stem like
(C) Both root and stem like
(D) Rhizoid like
Ans : (C)
26. The Selaginella shows—
(A) Large and small leaves arranged spirally
(B) All leaves large
(C) All leaves small
(D) All of these
Ans : (A)
27. The anatomy of Pinus needle reflects the features of a—
(A) Mesophyte
(B) Xerophyte
(C) Hydrophyte
(D) Epiphyte
Ans : (B)
28. Girdling leaf traces are the characteristic feature of the stem of—
(A) Cycas
(B) Pinus
(C) Ephedra
(D) Gnetum
Ans : (A)
29. Pinus is a—
(A) Tree
(B) Shrub
(C) Herb
(D) None of these
Ans : (A)
30. The recent era is—
(A) Cenozoic
(B) Mesozoic
(C) Proterozoic
(D) Archeozoic
Ans : (A)
31. Fossils are found in—
(A) Igneous rocks
(B) Quartz
(C) Soil
(D) Sedimentary rocks
Ans : (D)
32. Reserve food material in fungi is—
(A) Glycogen
(B) Starch
(C) Sucrose
(D) Maltose
Ans : (A)
33. Which is rootless fern ?
(A) Pteris
(B) Dryopteris
(C) Salvinia
(D) Adiantum
Ans : (C)
34. Which is common between aerobic respiration and anaerobic respiration ?
(A) Similar substrate
(B) Glycolysis
(C) Pyruvic acid
(D) All of these
Ans : (B)
35. Turpentine oil is obtained from—
(A) Coal
(B) Petroleum
(C) Cedarwood
(D) Pinus
Ans : (D)
36. Which alga was used by Calvin and his co-workers in their experiments of photosynthesis ?
(A) Chlamydomonas
(B) Chlorella
(C) Chara
(D) Volvox
Ans : (B)
37. Which is an oilseed crop ?
(A) Marigold
(B) Chrysanthemum
(C) Rose
(D) Sunflower
Ans : (D)
38. The first transgenic plant used for commercial production was—
(A) Cotton
(B) Tomato
(C) Tobacco
(D) Rice
Ans : (B)
39. Rare hybrid plants can be saved by—
(A) Pollen culture
(B) Embryo culture
(C) Protoplast culture
(D) None of these
Ans : (C)
40. Which is not a category ?
(A) Ecotype
(B) Species
(C) Genus
(D) Order
Ans : (A)
41. Linnaeus published his concept of binomial nomenclature first in—
(A) Systema Naturae
(B) Species Plantarum
(C) Genera Plantarum
(D) Philosophia Botanica
Ans : (B)
42. When chlorophyll is burnt which element is obtained ?
(A) Ca
(B) Na
(C) Mg
(D) Mn
Ans : (C)
43. Iron deficiency results in—
(A) Leaf tip necrosis
(B) Small leaves disease
(C) Decreased protein synthesis
(D) Intervenal chlorosis appearing first in young leaves
Ans : (D)
44. A phytohormone is—
(A) Naturally produced
(B) Synthetic substance
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Ans : (A)
45. During the seismonastic movement in Mimosa pudica turgor changes occur in—
(A) Leaflets
(B) Stipules
(C) Pulvinus leaf base
(D) Petiole and stem
Ans : (C)
46. Evergeen trees remain green through the year on account of—
(A) Cold climate
(B) Absence of leaf fall
(C) Leaves falling in small number interval
(D) Supply of moisture throughout year
Ans : (C)
47. Phenotypic ratio of dihybrid test cross is—
(A) 15 : 1
(B) 3 : 1
(C) 9 : 3 : 3 : 1
(D) 1 : 1 : 1 : 1
Ans : (C)
48. The damaged ozone layer is situated in—
(A) Ionosphere
(B) Mesosphere
(C) Stratosphere
(D) Troposphere
Ans : (C)
49. Which one of the following is ordinarily not an air pollutant ?
(A) CO2
(B) CO
(C) SO2
(D) Hydrocarbon
Ans : (A)
50. Genes are made by—
(A) Histones
(B) Lipoproteins
(C) Hydrocarbons
(D) Polynucleotides
Ans : (D)
51. A plant bearing two types of spores is termed as—
(A) Heterospory
(B) Seed habit
(C) Homospory
(D) All of these
Ans : (A)
52. In Pinus present only—
(A) Male cone
(B) Female cone
(C) Male and female cones
(D) All of these
Ans : (D)
53. Two-pigment system theory of photosynthesis was proposed by—
(A) Hill Emerson
(B) Emerson
(C) Blackmann
(D) Hatch and Slack
Ans : (B)
54. Photosynthetic pigments in chloroplast are embedded in membrane of—
(A) Thylakoids
(B) Photoglobin
(C) Matrix
(D) Envelope of chloroplast
Ans : (A)
55. The rate of photosynthesis is maximum in—
(A) Green light
(B) Blue light
(C) Red light
(D) White light
Ans : (C)
56. All energy is trapped in pigment system-1 in—
(A) ATP
(B) Carbohydrate
(C) NADH2
(D) P-700
Ans : (D)
57. How many ATP molecules are produced, as a net gain, during the complete breakdown of glucose ?
(A) 36
(B) 28
(C) 12
(D) 18
Ans : (A)
58. Father of taxonomy is—
(A) De Candolle
(B) Hooker
(C) Linnaeus
(D) Aristotle
Ans : (C)
59. For entry in gene pool, a mutation occur in—
(A) Somatic cells
(B) Germ cells
(C) Plasma proteins
(D) Somatic DNA
Ans : (B)
60. Vessels diffier from tracheids—
(A) In being living
(B) In being derived from a single cell
(C) In having vertical row of cells and their cross wall dissolved
(D) Because they conduct water
Ans : (C)

Advertisements

Author: https://easybiology.science.blog/

Rjeshkumar Principal Kendriya Vidyalaya No.1 Devlali (Nashik),Maharashtra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.