Biology Quiz – 5

1.The characteristic that is shared by urea, uric acid and ammonia is/are
A. They are nitrogenous wastes
B. They all need very large amount of water for excretion
C. They are all equally toxic
D. They are produced in the kidneys
(A) A and D 
(B) A, C and D
(C) A only 
(D) A and C
Answer: (C)
2.The 2005 Nobel Prize for Physiology / Medicine was awarded to Barry Marshall and Robin Warren of Australia for their discover of ________.
(A) human papilloma virus causing cervical cancer
(B) bacterium Helicobacter pylori causing peptic ulcer
(C) prions, a new biological principle of infection
(D) Human Immunodeficiency Virus
Answer:  (B)
3.The main aim of the human genome project is _______.
(A) to identify and sequence all the genes present in human DNA.
(B) to introduce new genes into humans.
(C) to remove disease causing genes from human DNA.
(D) to develop better techniques for comparing two different human DNA samples.
Answer: (A)
4.The lactase hydrolyzes lactose into
(A) Glucose
(B) Glucose and galactose
(C) Fructose
(D) Glucose and fructose
Answer: (B)
5.Tetany is caused by
(A) Hyperparathyroidism
(B) Hypoparathyroidism
(C) Hyperthyroidism
(D) Hypothyroidism
Answer: (B)
6.The agents which are known to cause CJD are
(A) A class of bacteria 
(B) A class of viruses
(C) Fungi 
(D) Protein particles
Answer: (D)
7.The loosely arranged non-chlorophyllous parenchyma cells present in lenticels are called 
(A) Complementary cells 
(B) Passage cells 
(C) Water stomata 
(D) Albuminous cells
Answer:  (A)
8.The greatest threat to genetic diversity in agricultural crops is
(A) extensive mixed cropping
(B) introduction of high yielding varieties
(C) extensive use of fertilisers
(D) extensive use of insecticides and pesticides
Answer: (D)
9.The gene of sickle cell anaemia is inherited by
(A) Blood cells
(B) Bone cells
(C) Sex chromosomes
(D) Autosomes
Answer: (D)
10.The Gastrin is secreted from
(A) Intestine
(B) Stomach
(C) Pancreas
(D) Rectum
Answer: (B)
11.The force responsible for upward conduction of water against gravity comes from 
(A) transpiration 
(B) photosynthesis 
(C) translocation 
(D) respiration
Answer:  (A)
12.The cause of cretinism is
(A) Hypothyroidism
(B) Hypoparathyroidism
(C) Hyperthyroidism
(D) Hyperparathyroidism
Answer: (A)
13.The brainstem is made up of 
(A) Midbrain, pons, cerebellum 
(B) Midbrain, pond, medulla oblongata 
(C) Diencephalon, medulla oblongata, cerebellum 
(D) Cerebellum, cerebrum, medulla oblongata
Answer:  (B)
14.The anterior V-spot in microfilaria of Wuchereria represents
(A) Nerve ring
(B) Cervical papilla
(C) Excretory system
(D) Reproductive
Answer: (C)
15.The amount of CSF in the cranial cavity
(A) 500 ml
(B) 140 ml
(C) 1 litre
(D) 1.5 ml
Answer: (B)
16.When a fresh water protozoan is placed in marine water________.
(A) the contractile vacuole disappears
(B) the contractile vacuole increases in size
(C) a number of contractile vacuoles appear
(D) the contractile vacuole remains unchanged
Answer:  (A)
17.A dorsal horn is present on the ________ of mulberry silk worm (caterpillar).
(A) 8th abdominal segment 
(B) 5th abdominal segment
(C) 2nd thoracic segment 
(D) Head
Answer: (A)
18.A balanced diet does NOT include ________.
(A) Carbohydrates and fats 
(B) Nucleic acids and enzymes 
(C) Proteins and vitamins 
(D) Minerals and salts
Answer:  (B)
19.To meet the demands of the society, in vitro production of a large number of plantlets in a short duration is practiced in floriculture and horticulture industry today. This is called _______.
(A) Soma clonal variation 
(B) Hybridoma technology
(C) Micropropagation 
(D) Somatic hybridization
Answer: (C)
20.The term genetic RNA refers to 
(A) the RNA that carries genetic message 
(B) the RNA that helps gene regulation in lac-operon 
(C) the RNA present in mitochondria 
(D) none of the above
Answer:  (A)
21.When 2 to 3 drops of Benedicts reagent are added to a urine sample and heated gently, it turns yellow. This colour change indicates that ________.
(A) Urine contains 1.5% glucose 
(B) Urine contains 2% glucose 
(C) Urine contains 0.5th  glucose 
(D) Urine contains 1% glucose
Answer:  (D)
22.What will be the codons in m-RNA if the DNA codes are ATG-CAG?
(A) TAC – GTC
(B) UAC – GUC
(C) UCA – TUA
(D) TCA – GTC
Answer: (B)
23.What is/are true about heart wood?
A. It does not help in water conduction.
B. It is also called alburnum.
C. It is dark in colour but very soft.
D. It has tracheary elements which are filled with tannin, resin, etc.
(A) A and D 
(B) B and D
(C) A, B and C 
(D) B. C and D
Answer: (A)
24.What is a genophore?
(A) DNA in prokaryotes
(B) DNA and RNA in prokaryotes
(C) DNA and protein in prokaryotes
(D) RNA in prokaryotes
Answer: (B)
25.Vitellogenesis occurs during the formation of
(A) Oogonial cell in the Graafian follicle
(B) Ootid in the fallopian tube
(C) Secondary Oocyte in the fallopian tube
(D) Primary oocyte in the Graafian follicle
Answer: (D)
26.Tyloses are found in _______.
(A) secondary xylem 
(B) secondary phloem
(C) sclerenchyma fibres 
(D) sclereids
Answer: (A)
27.Transpiration facilitates
(A) Opening of stomata 
(B) Absorption of water by roots
(C) Excretion of minerals 
(D) Electrolyte balance
Answer: (B)
28.The World Intellectual Property Day is observed on ________.
(A) February, 29tth
(B) June, 30th
(C) April, 26th 
(D) September, 5th
Answer:  (C)
29.The types of ribosomes found in prokaryotic cell are ________.
(A) 100 S 
(B) 80 S
(C) 60 S 
(D) 70 S
Answer:  (D)
30.The term, ‘southern blotting’ refers to 
(A) transfer of DNA fragments from invitro cellulose membrane to electrophoresis gel 
(B) attachment of probes to DNA fragments 
(C) transfer of DNA fragments from electrophoresis gel to nitrocellulose sheet. 
(D) comparison of DNA fragments from two sources
Answer:  (C)
31.Which of following two hormones are essential for induced breeding of fishes?
(A) TSH and ACTH
(B) Oestrogen and progesterone
(C) FSH and LH
(D) Vassopressin and oxytocin
Answer: (C)
32.When red blood corpuscles containing both A and B antigens are mixed with your blood serum, they agglutinate. Hence your blood group is _______ type.
(A) O 
(B) AB
(C) B 
(D) A
Answer: (A)
33.When the oxygen supply to the tissue is inadequate, the condition is
(A) Dyspnea
(B) Hypoxia
(C) Asphyxia
(D) Apnea
Answer: (B)
34.Which of the following is properly matched?
(A) Echinodermata – Asteroidea – Star fish
(B) Arthropoda -Insecta -Spider
(C) Mollusca – Cephalopoda – Unio
(D) Platyhelminthes -Trematoda – Planaria
Answer: (A)
35.Which of the following is NOT correctly matched?
(A) Sycon – Canal system
(B) Star fish – Radial symmetry
(C) Ascaris – Flame cell
(D) Prawn – Haemocoel
Answer: (C)
36.Which of the following is not a green house gas?
(A) Carbon monoxide 
(B) Methane
(C) Oxygen 
(D) Water vapour
Answer: (C)
37.Which of the following is a mineralocorticoid?
(A) Testosterone
(B) Progesterone
(C) Adrenalin
(D) Aldosterone
Answer: (D)
38.Which of the following hormones is a steroid? 
(A) Estrogenic 
(B) Insulin
(C) Glucagon 
(D) Thyroxin
Answer:  (A)
39.Which of the following hormones does not naturally occur in plants?
(A) IAA 
(B) GA
(C) ABA
(D) 2, 4 – D
Answer: (D)
40.Which of the following hormones does not contain a polypeptide?
(A) Oxytocin
(B) Insulin
(C) Antidiuretic hormone
(D) Prostaglandin
Answer: (D)
41.Which function will be lost due to damage of occipital lobe?
(A) Hearing
(B) Speech
(C) Vision
(D) Memory
Answer: (C)
42.Which centre is stimulated during increase in body temperature
(A) Anterior hypothalamus
(B) Posterior hypothalamus
(C) Limbic system
(D) Red nucleus
Answer: (A)
43.When the two ecosystems overlap each other, the area is called
(A) Habitat
(B) Niche
(C) Ecotone
(D) Ecotype
Answer: (C)
44.When the blood contains a high percentage of CO2 and a very low percentage of O2, the breathing stops and the person becomes unconscious. This condition is known as 
(A) suffocation 
(B) asphyxia
(C) emphycema 
(D) eupnoea
Answer:  (B)
45.When DNA replication starts
(A) The hydrogen bonds between the nucleotides of two strands break.
(B) The phosphodiester bonds between the adjacent nucleotides break.
(C) The bonds between the nitrogen base and deoxyribose sugar break.
(D) The leading strand produces okazaki fragments.
Answer: (A)
46.The sugar present in milk is _______.
(A) Sucrose 
(B) Fructose
(C) Lactose 
(D) Glucose
Answer: (C)
47.The space between the plasma membrane and the cell wall of a plasmolyzed cell surrounded by a hypertonic solution is occupied by the 
(A) hypotonic solution 
(B) isotonic solution 
(C) hypertonic solution 
(D) water
Answer:  (C)
48.The single horned Rhinoceros is protected at _______.
(A) Kaziranga National Park 
(B) Kahna National Park
(C) Rajiv Gandhi National Park 
(D) Anashi National Park
Answer: (A)
49.The number of ATP produced when a molecule of glucose undergoes fermentation is 
(A) 4 
(B) 36
(C) 2 
(D) 38
Answer:  (C)
50.The offspring produced from a marriage have only O or A blood groups. Of the genotypes given below, the possible genotypes of the parents would be
(A) IOIO and IOIO 
(B) IAIA and IOIO 
(C) IAIO and IOIO
(D) IAIA and IAIO
Answer: (C)
51.The part of the brain where the centre for hunger and thirst is located is
(A) Cerebrum
(B) Hypothalamus
(C) Cerebellum
(D) Medulla Oblongata
Answer: (B)
52.The species, though insignificant in number, determine the existence of many other species in a given ecosystem. Such species is known as
(A) Keystone species 
(B) Sacred species 
(C) Endemic species
(D) Extinct species
Answer: (A)
53.The scientific name of the moth which produce tasar is
(A) Bombyx mori
(B) Antheraea mylitta
(C) Antheraea assamensis
(D) Philosomia ricini
Answer: (B)
54.The rosette habit of cabbage can be changed by application of 
(A) IAA 
(B) GA
(C) ABA 
(D) Ethaphon
Answer:  (B)
55.The respiratory quotient during cellular respiration would depend on
(A) the nature of the substrate
(B) the amount of carbon dioxide released
(C) the amount of oxygen utilised
(D) the nature of enzymes involved
Answer: (A)
56.The reflex arc, which is made of two neurones is known as
(A) Monosynaptic reflex arc
(B) Disynaptic reflex arc
(C) Polysynaptic refles arc
(D) Asynaptic reflex arc
Answer: (A)
57.The presence of corollary corona, sagittate anthers and dumb-bell shaped stigma are the
characteristic features of _______.
(A) Hibiscus rosa-sinensis 
(B) Musa paradisiaca
(C) Ravenala madagascariensis 
(D) Catheranthus roseus
Answer: (D)
58.The name of the pacemaker of the heart is
(A) Lymph node
(B) S.A. node
(C) Juxtaglumerular apparatus
(D) Semilunar valve
Answer: (B)
59.The name of Smt. Thimmakka is associated with the
(A) planting and conservation of avenue trees
(B) agitations against hydroelectric project
(C) ‘Appiko’ movement
(D) conservationof fauna and flora of the western ghats
Answer:  (A)
60.The main difference between Gram positive and Gram negative bacteria is
(A) Cell membrane
(B) Cell wall
(C) Ribosome
(D) Mitochondria
Answer: (B)

Advertisements

Author: https://easybiology.science.blog/

Rjeshkumar Principal Kendriya Vidyalaya No.1 Devlali (Nashik),Maharashtra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.