Biology Quiz – 3

Q1. The kidneys in human beings are a part of the system for
(a) nutrition.
(b) respiration
(c) excretion.
(d) transportation.
Answer: (c) excretion.
Q2. The xylem in plants is responsible for
(a) transport of water.
(b) transport of food.
(c) transport of amino acids.
(d) transport of oxygen.
Answer: (a) transport of water.
Q3. The autotrophic mode of nutrition requires
(a) carbon dioxide and water.
(b) chlorophyll.
(c) sunlight.
(d) all of the above.
Answer: (d) All of the above
Q4. The breakdown of pyruvate to give carbon dioxide, water and energy take place in
(a) cytoplasm.
(b) mitochondria.
(c) chloroplast.
(d) nucleus.
Answer: (b) mitochondria
Q5. Movement of food through oesophagus is due to
(a) Lubrication by saliva
(b) Peristalsis
(c) Gravitational Pull
(d) All of the above
Answer: (b) Peristalsis
Q6. Where is bile produced?
(a) Gallbladder
(b) Blood
(c) Liver
(d) Spleen
Answer: (c) Liver
Q7: In normal expiration, the diaphragm is
(a) Arched
(b) Flattened
(c) Perforated
(d) None of these
Answer: (a) Arched
Q8: The correct pathway of blood in the circulatory system is
(a) atria → ventricles → arteries → veins
(b) ventricles → atria → veins → arteries
(c) ventricles → veins → arteries → atria
(d) veins → ventricles → atria → arteries
Answer: (a)  atria → ventricles → arteries → veins
Q9: Respiration is a process in which 
(a) Energy is stored in the form of ADP
(b) Energy is released and stored in the form of ATP
(c) Energy is used up
(d) Energy is not released at all.
Answer: (b) Energy is released and stored in the form of ATP
Q10:  Haemoglobin is a type of
(a) Carbohydrate
(b) Skin Pigment
(c) Vitamin
(d) Respiratory Pigment
Answer:  (d) Respiratory Pigment
Q11: Wastes concentrated in the tubules of Bowman’s capsule are called ____.
(a) salts.
(b) juices
(c) urine
(d) amino acids
Answer: (c) urine.
Q12:  Assertion and Reason Type
Assertion: Bile is essential for fat digestion
Reason: Fats cannot be digested without emulsification
Use the following Key to choose the appropriate answer.
(a) Both Assertion & Reason are True & Reason is a correct explanation of the Assertion.
(b) If both Assertion & Reason are True but Reason is not a correct explanation of the Assertion.
(c) If Assertion is True but the Reason is False.
(d) If both Assertion and Reason are False
Answer: (a) Both Assertion & Reason are True & Reason is a correct explanation of the Assertion.
Q13: Chyme is ____.
(a) The digestive enzyme secreted by the stomach.
(b) The hormone secreted by islets of Pancreas
(c) food which enters into the intestine from the stomach.
(d) Part of bile juice which stores in the gallbladder.
Answer: (c) food which enters into the intestine from the stomach.
Q14: The plant hormone which is essential for cell division is
(a) Ethylene
(b) Auxin
(c) Gibberellin
(d) Cytokinin
Answer:  (d) Cytokinin
Q15:  The activities of the internal organs are controlled by the
(a) Central Nervous System
(b) Peripheral Nervous System
(c) Autonomic Nervous System
(d) None of these
Answer: (c) Autonomic Nervous System
Q16: The seat of intelligence and voluntary action in the brain is
(a) Diencephalon
(b) Cerebrum
(c) Cerebellum
(d) Medulla Oblongata
Answer: (b) Cerebrum
Q17: The gap between two neurons is known as ___.
(a) synapse
(b) synopsis
(c) impulse
(d) synaptic node
Answer: (a) synapse
Q18: Which of the following is a plant hormone? 
(a) Thyroxin
(b) Cytokinin
(c) Insulin
(d) Oestrogen
Answer: (b) Cytokinin
Q19: Tropic movements are
(a) in response to light
(b) in response to gravity
(c) uni-directional
(d) non-directional
Answer: (c)  uni-directional
Q20: Artifical ripening of fruit is carried out by 
(a) Auxins
(b) Ethylene
(c) Abscisic acid (ABA)
(d) Gibberellins
Answer:  (b) Ethylene
Q21: Part of brain that controls respiration, heartbeat and peristalsis is ____.
(a) Cerebrum
(b) Cerebellum
(c) Pons
(d) Medulla
Answer: (d) Medulla
Q22: The brain is responsible for 
(a) thinking. 
(b) regulating the heart beat. 
(c) balancing the body. 
(d) all of the above. 
Answer: (d) All of the above.
Q23: Which of the following hormone is released by thyroid?
(a) Insulin
(b) Thyroxin
(c)  Trypsin
(d) Pepsin
Answer: (b) Thyroxin
Q24: Which body organ is surrounded by meninges?
(a) Heart and Lungs
(b) Brain & Heart
(c) Brain and Spinal Cord
(d) Spinal Cord and Lungs
Answer:  (c) Brain and Spinal Cord
Q25: Part of brain that controls muscular co-ordination is ____.
(a) Cerebrum
(b) Cerebellum
(c) Pons
(d) Medulla
Answer: (b) Cerebellum
Q26: Growth of the stem is controlled by 
(a) gibberellin 
(b) auxin
(c) abscisic acid 
(d) cytokinin
Answer: (a) gibberellin
Q27: Wilting of leaves is caused by which hormone?
(a) gibberellin 
(b) auxin
(c) abscisic acid 
(d) cytokinin
Answer: (c) abscisic acid
Q28: Which of the following hormones contains iodine? 
(a) adrenaline
(b) testosterone
(c) thyroxine
(d) insulin 
Answer: (c) thyroxine
Q29: Which part of brain controls  the posture and balance of the body?
(a) Cerebrum
(b) Cerebellum
(c) Pons
(d) Medulla
Answer: (b) Cerebellum

Advertisements

Author: https://easybiology.science.blog/

Rjeshkumar Principal Kendriya Vidyalaya No.1 Devlali (Nashik),Maharashtra

2 thoughts on “Biology Quiz – 3”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.