Biology Quiz – 2

1. Which one of the following is highly dangerous radioactive pollutant ?
(A) Phosphorus-32 
(B) Sulphur-35
(C) Strontium-90 
(D) Calcium-40
Ans : (C)
2. The indicator of SO2 pollution of air is—
(A) Lichen 
(B) Fern
(C) Black mould 
(D) Moss
Ans : (A)
3. The founder of cell theory was—
(A) Wolf
(B) Rudolf Virchow
(C) Myen, Von Moll and Raspail
(D) Schleiden and Schwann
Ans : (D)
4. Fats in our body are formed when—
(A) There is little glycogen in the body
(B) Blood sugar level becomes constant
(C) Glycogen storage in liver and muscles is completed
(D) Intake of protein is high
Ans : (C)
5. Liver performs several functions. One of these functions is—
(A) Histolysis
(B) Digestion of proteins
(C) Glycogenesis
(D) Maintaining salt balance
Ans : (C)
6. Poison fangs of snakes are—
(A) Maxillary teeth
(B) Specialized structures
(C) Premaxillary teeth
(D) Vomerine teeth
Ans : (A)
7. Wings of butterfly, bird and bat are—
(A) Homologous organs
(B) Analogous organs
(C) Unrelated organs
(D) Vestigeal organs
Ans : (B)
8. Which one of the following is the link between Annelida and Mollusca ?
(A) Archaeopteryx 
(B) Peripatus
(C) Neopilina 
(D) Coelacanth
Ans : (C)
9. The heartbeat is regulated by—
(A) Pacemaker
(B) Vagus nerve
(C) Sympathetic nerve
(D) All of these
Ans : (D)
10. An embryo of chick with 7 pairs of somites is—
(A) 20 hours old 
(B) 22 hours old
(C) 24 hours old 
(D) 18 hours old
Ans : (C)
11. In the mammals, cleavage result formation of solid mass of cells known—
(A) Blastula 
(B) Gastrula
(C) Morula 
(D) Neurula
Ans : (C)
12. F1particles are found in—
(A) Lysosome
(B) Mitochondria
(C) Golgi Body
(D) Endoplasmic reticulum
Ans : (B)
13. The name ‘polytene chromosome’ suggested by—
(A) E.G. Balbiani 
(B) Kollar
(C) Heitz 
(D) Bauer
Ans : (A)
14. Centriole is found in—
(A) Animal cells 
(B) Red algae
(C) Prokaryotes 
(D) Flowering plants
Ans : (A)
15. The first phylum of animal kingdom exhibiting bilateral symmetry is—
(A) Arthropoda 
(B) Annelida
(C) Mollusca 
(D) Platyhelminthes
Ans : (D)
16. The fresh water sponge is—
(A) Spongella 
(B) Grantia
(C) Euplectella
(D) Euspongia
Ans : (A)
17. Flame cells are related with—
(A) Excretory system
(B) Digestive system
(C) Circulatory system
(D) Respiratory system
Ans : (A)
18. The intermediate host in the life cycle of F. hepatica (Liver fluke) is—
(A) Sheep 
(B) Snail
(C) Man 
(D) Bird
Ans : (B)
19. Vitelline membrane is found in—
(A) Birds 
(B) Tunicates
(C) Fishes 
(D) Mammals
Ans : (A)
20. The hypothesis of ‘Coupling and Repulsion’ for linkage was formulated by—
(A) Sutton and Boveri
(B) Bateson & Punnet
(C) T.H. Morgan
(D) W. Sutton
Ans : (B)
21. Balanoglossus is commonly known as—
(A) Earthworm 
(B) Tapeworm
(C) Corn worm 
(D) Tongue worm
Ans : (D)
22. In Drosophila, sex determination depends on—
(A) Y-chromosome
(B) X-chromosome
(C) Autosome
(D) X-chromosome & autosome both
Ans : (D)
23. In which stage does centromere divide in two ?
(A) Metaphase-I 
(B) Prophase-I
(C) Metaphase-II 
(D) Anaphase-II
Ans : (D)
24. Which animal is egg laying mammal ?
(A) Didelphys 
(B) Macropus
(C) Pteropus 
(D) Tachyglossus
Ans : (D)
25. An oil producing gland on the tail of bird is known as—
(A) Preen gland 
(B) Mucus gland
(C) Green gland 
(D) Sebaceous gland
Ans : (A)
26. A snake that is viviparous is—
(A) The Russell’s pitless viper
(B) The pit viper
(C) Rattle snake
(D) Kraits
Ans : (B)
27. A gland which is found on undersurface of the thighs of male lizard ?
(A) Sudorific gland 
(B) Femoral gland
(C) Green gland 
(D) Stink gland
Ans : (B)
28. Which of the following is not a path flagellate ?
(A) Leishmania 
(B) Giardia
(C) Trypanosoma
(D) Noctiluca
Ans : (D)
29. The Glochidium larva of Unio—
(A) Is free swimming
(B) Is ectoparasite on fish
(C) Is endoparasite on fish
(D) Lives in bottom
Ans : (B)
30. The term ‘Plasmalemma’ was given by—
(A) C. Nageli & C. Cramer
(B) J.Q. Plowe
(C) Dancilli & Davson
(D) Robertson
Ans : (B)
31. Smooth endoplasmic reticulum performs—
1. Synthesis of lipids
2. Glycogenolysis
3. Sterol metabolism
4. Detoxification
Codes :
(A) Only 4 is correct
(B) 1 and 2 both are correct
(C) 2 and 3 both are correct
(D) All are correct
Ans : (D)
32. The innermost layer of egg albumen in birds is called—
(A) Inner thin albumen
(B) Vitelline membrane
(C) Dense alburmen
(D) Chalaziferous layer
Ans : (B)
33. In which one of the following is the anus absent ?
(A) Leech 
(B) Roundworm
(C) Earthworm 
(D) Flatworm
Ans : (D)
34. Which type of jaw suspension is found in mammals ?
(A) Autostylic 
(B) Holostylic
(C) Craniostylic 
(D) Hyostylic
Ans : (A)
35. Synthesis of urea in liver takes place by—
(A) Nitrogen cycle 
(B) Krebs’ cycle
(C) Glycolysis 
(D) Ornithine cycle
Ans : (D)
36. Sexual dimorphism is found in—
(A) Hydra 
(B) Earthworm
(C) Ascaris 
(D) Fasciola
Ans : (B)
37. Which of the following animals has a nervous system but no brain ?
(A) Amoeba 
(B) Hydra
(C) Cockroach 
(D) Earthworm
Ans : (B)
38. Aristotle’s Lantern occurs in—
(A) Asteroidea 
(B) Echinoidea
(C) Holothuroidea 
(D) Crinoidea
Ans : (B)
39. Neoteny is observed in—
(A) Ambystoma 
(B) Alytes
(C) Sycon 
(D) Sacculina
Ans : (A)
40. Kidneys are vital organs of the body because they help in—
(A) Regulation of body fluids
(B) Regulation of acid-base balance
(C) Removal of metabolic wastes
(D) All of these functions
Ans : (D)
41. The infective stage of malarial parasite is—
(A) Trophozoite 
(B) Merozoite
(C) Sporozoite 
(D) Cyst
Ans : (C)
42. Parasitic castration occurs in—
(A) Fasciola 
(B) Nereis
(C) Sacculina 
(D) Palaemon
Ans : (C)
43. Number of cotyledons found in the embryo of Cycas is—
(A) 4 
(B) 2
(C) 3 
(D) 1
Ans : (B)
44. Bryophytes are—
(A) Aquatic 
(B) Terrestrial
(C) Amphibious 
(D) None of these
Ans : (C)
45. Sporophyte is dependent on gametophyte in—
(A) Algae 
(B) Pteridophyta
(C) Fungi 
(D) Bryophyta
Ans : (D)
46. In gametophytic phase of Bryophyta the last cell is—
(A) Gamete 
(B) Spore
(C) Elater 
(D) Zygote
Ans : (A)
47. In Funaria, the calyptra is formed by—
(A) Antheridium 
(B) Columella
(C) Capsule 
(D) Archegonium
Ans : (D)
48. A bryophyte differes from pteridophyte in—
(A) Archegonia
(B) Lack of vascular tissue
(C) Independent gametophyte
(D) None of these
Ans : (B)
49. Acid rain is mainly a mixture of—
(A) Sulphuric acid and nitric acid
(B) Hexane and methane
(C) Acetic acid and bromine
(D) Ascorbic acid and citric acid
Ans : (A)
50. Ribosomes are sites for—
(A) Protein synthesis
(B) Photosynthesis
(C) Fat synthesis
(D) Respiration
Ans : (A)
51. Pyramid of energy is—
(A) Alwayss inverted
(B) Always upright
(C) Sometimes inverted and sometimes upright
(D) None of these
Ans : (B)
52. ATP is—
(A) An enzyme which brings about oxidation
(B) A hormone
(C) A molecule with high energy phosphate bond
(D) A protein
Ans : (C)
53. Which one of the following is not a feature of prokaryotic cell ?
(A) Absence of nuclear membrane and the nucleus
(B) Absence of cell organelles
(C) Absence of genetic material
(D) Absence of histone protein in the chromosome
Ans : (C)
54. Fossilization is also known by the—
(A) Acclimatzation 
(B) Pasteurization
(C) Preservation 
(D) Tyndallization
Ans : (C)
55. The branch that deals with the plants studies in the geological past is called—
(A) Pteridology 
(B) Palaeobotany
(C) Neurology 
(D) Archaeology
Ans : (B)
56. Birbal Sahni Institute of Palaeobotany is situated at—
(A) Allahabad 
(B) Delhi
(C) Mumbai 
(D) Lucknow
Ans : (D)
57. In plants, largest egg is found in—
(A) Cycas 
(B) Sequoia
(C) Pinus
(D) Selaginella
Ans : (A)
58. Which one of the following is an example of symbiosis ?
(A) Utricularia 
(B) Agaricus
(C) Lichen 
(D) Mango
Ans : (C)
59. Which of the following pteridophytes is known as ‘Horse-tail’ ?
(A) Rhynia
(B) Selaginella
(C) Equisetum 
(D) None of these
Ans : (C)
60. Marsilea is a—
(A) Homosporic pteridophyte
(B) Heterosporic pteridophyte
(C) Non-sporic pteridophyte
(D) Seeded pteridophyte
Ans : (B)

Advertisements

Author: https://easybiology.science.blog/

Rjeshkumar Principal Kendriya Vidyalaya No.1 Devlali (Nashik),Maharashtra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.